Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα επτά Τσάκρα και πώς να τα ενεργοποιήσετε!

Τα Τσάκρα είναι ένα μεγάλο θέμα που όσο κανείς το ερευνά μπορεί να ανακαλύψει πληροφορίες και γνώσεις που θα τον βοηθήσουν και θα φανούν χρήσιμες τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.Για κάθε τσάκρα υπάρχουν αντιστοιχίες σε ζώδια, χρώματα και πολύτιμους λίθους που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κάποιον που γνωρίζει από αστρολογία για παράδειγμα και που θα ήθελε να κατανοήσει περισσότερα για το σύστημα των Τσάκρα. 
 







1o Τσάκρα Μουλαντχάρα 
Το τσάκρα  Μουλαντχάρα είναι γνωστό επίσης και ως ριζικό κέντρο. Το όνομά του σημαίνει Στήριγμα.

Θέση: Στο ανθρώπινο σώμα, το ενεργειακό αυτό κέντρο εντοπίζεται στην περιοχή του πυελικού πλέγματος στην περιοχή δηλαδή μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων και σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τα επινεφρίδια, τον μυελό των οστών και την υποστήριξη του σώματος.
Στοιχείο: Γη
Κύρια έννοια: Έχω
Επιπλέον έννοιες: Σταθερότητα, Αξιοπιστία, Ολότητα
Πολύτιμες πέτρες: Αιματίτης, κόκκινο κοράλλι, ρουμπίνι

Χρώμα: Κόκκινο. Όταν δεν είναι μπλοκαρισμένο λάμπει με ένα φλογερό κόκκινο χρώμα. Όταν όμως δεν λειτουργεί σωστά τότε παρουσιάζονται συχνά προβλήματα βάρους, δυσκολίες ή προβλήματα στην κίνηση και κρυώματα. Όταν λειτουργεί ισορροπημένα τότε το άτομο εκφράζεται μέσα από τη θέληση του να ζήσει μέσα από τις σωματικές του ανάγκες.
Ζώδια και πλανήτες: Ο Κριός και ο Άρης που σχετίζονται με νέες αρχές, τη δύναμη επιτυχίας αλλά και με επιθετικότητα και κινήσεις που έχουν να κάνουν με εμμονές και ενοχές.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί κυρίως μέσα από το 1ο τσάκρα κοιμάται συνήθως 10 με 12 ώρες κάθε νύχτα και μπρούμυτα. Η κατάσταση της ψυχολογίας του κυμαίνεται ανάμεσα σε θυμό, απληστία και αισθησιασμό.

Πώς να το ενεργοποιήσετε:    
Το πρώτο τσάκρα, που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, σχετίζεται με τη στήριξη και με τη γείωση της ενέργειας στέλνοντας την στη γη. Μια απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε για να δυναμώσετε τα πόδια σας και να αναπτύξετε καλύτερη γείωση είναι να σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά και να πιέσετε προς τα κάτω σαν να προσπαθούσατε να σπρώξετε το πάτωμα. Σφίξτε τα γόνατά σας καθώς το κάνετε αυτό μέχρι να τα νοιώσετε να πάλλονται και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τα γόνατα αφήνοντας την ενέργεια να περάσει στο πάτωμα και να φύγει. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση οποτεδήποτε είστε όρθιοι, στην ουρά στο ταμείο του σουπερμάρκετ, όταν μαγειρεύετε ακόμη και όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.

 
2ο Τσάκρα Σβαντιστάνα 
Το τσάκρα Σβαντιστάνα είναι γνωστό επίσης ως ιερό τσάκρα η κέντρο του σταυρού και το όνομά του σημαίνει την Κατοικία του Εαυτού.

Θέση: Βρίσκεται στο υπογάστριο πλέγμα μια παλάμη πάνω από τα γεννητικά όργανα.
Στοιχείο: Νερό
Κύρια έννοια: Αισθάνομαι
Επιπλέον έννοιες: Σεξουαλικότητα, αναπαραγωγή, εναλλαγή
Πολύτιμες πέτρες: Φεγγαρόπετρα

Χρώμα: Πορτοκαλί. Όταν το κέντρο λειτουργεί σωστά το χώμα που εκπέμπεται είναι ένα ήρεμο, ζωντανό πορτοκαλί. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχει μπλοκάρισμα τότε το χρώμα ατονεί ή γίνεται πολύ έντονο. Τότε παρουσιάζονται προβλήματα στη σεξουαλικότητα αλλά και στις σχέσεις γενικά με τα άτομα του άλλου φύλου. Το άτομο επίσης μπορεί να αισθάνεται άβολα ακόμη και με ένα αθώο χάδι.
Ζώδια και πλανήτες: Ο Ταύρος, ο Καρκίνος και η Σελήνη που σχετίζονται με τη γονιμότητα, τη δημιουργία μέσα από την ύλη και τη συντροφικότητα.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί μέσα από το 2ο τσάκρα συνήθως έχει μια ψυχολογία ηθοποιού με σταθερή την ανάγκη να φαντασιώνεται ενώ όταν το τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο κυριαρχούν τα συναισθήματα της ζήλιας και του φθόνου.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Το δεύτερο τσάκρα συσχετίζεται με το στοιχείο του νερού έτσι λοιπόν  η λειτουργία του είναι να κάνει τα πράγματα να ρέουν και να κυλάνε. Καθίστε άνετα, με τα πόδια σταυρωμένα στη στάση του λωτού και εισπνεύστε σπρώχνοντας την ουρά της σπονδυλικής στήλης σας προς τα πίσω ώστε να γεμίσει με όσο δυνατόν περισσότερο αέρα η κοιλιά σας. Φανταστείτε ότι τα ισχία σας μεγαλώνουν και επεκτείνονται προς τα έξω. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και εκπνεύστε  φέρνοντας τώρα τον αφαλό σας πιο κοντά στην κοιλιά σας σπρώχνοντας τη λεκάνη σας προς τα εμπρός. Επαναλάβετε την άσκηση αυξάνοντας τον ρυθμό της εκτέλεσής της νοιώθοντας την ενέργεια να ανεβαίνει μέσα από τη σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω.
 
 
3ο  Τσάκρα Μανιπούρα 
Το τσάκρα Μανιπούρα είναι γνωστό επίσης και ως τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος. Επίσης είναι γνωστό και με πολλά άλλα ονόματα που σχετίζονται με την περιοχή του  σώματος στην οποία βρίσκεται. Συνδέεται με τη μέση, το υπογάστριο, το πεπτικό σύστημα, το στομάχι, το συκώτι, την σπλήνα, τη χολή και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Το όνομά του σημαίνει Πόλη των Πετραδιών.

Θέση: Ηλιακό πλέγμα
Στοιχειό: Φωτιά
Κύρια έννοια: Μπορώ
Επιπλέον έννοιες: Δυναμικότητα, Θέληση, Αποφασιστικότητα
Πολύτιμες πέτρες: Μάτι της τίγρης, κίτρινο τοπάζι, ήλεκτρο

Χρώμα: Κίτρινο. Όταν είναι ισορροπημένο το κέντρο αυτό τότε το κίτρινο είναι σταθερό και δυνατό χρώμα. Όταν όμως το χρώμα πάλεται συνεχώς και είναι άτονο τότε υπάρχουνε προβλήματα αυτοπεποίθησης και το άτομο μπορεί να έχει διαταραχές στον λόγο του, μαθησιακά προβλήματα  και να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό.
Ζώδια και πλανήτες: H Παρθένος και ο Ήλιος που αντιστοιχούν σε δύναμη, ενέργεια, ισχύ και κοινωνική θέση και αναγνώριση.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί μέσα από το 3ο τσάκρα αντιλαμβάνεται τον Εαυτό του και διεκδικεί τη θέση του στον κόσμο. Λειτουργεί με την προσωπική του δύναμη και αν το τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο τότε το άτομο μπορεί και να λειτουργεί εις βάρος της οικογένειάς του. Συνήθως ο ύπνος του ατόμου διαρκεί 6 με 8 ώρες.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Εστιαζόμαστε στην ανάπτυξη της δύναμης του πυρήνα μας για να αυξήσουμε την αίσθηση προσωπικής δύναμης. Γενικά οι προσαρμοσμένες ασκήσεις κοιλιακών ενώ καθόμαστε κάνουν καλό σε αυτό και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση αλλά το καλύτερο βέβαια είναι οι κοιλιακοί που γίνονται κανονικά στο πάτωμα.

 
4ο Τσάκρα Αναχάτα 
Το τσάκρα Αναχάτα είναι γνωστό επίσης και ως τσάκρα της καρδιάς. Αντιστοιχεί στην καρδιά, στην πλάτη, στη θωρακική κοιλότητα, στην κάτω περιοχή των πνευμόνων, στο αίμα και στο κυκλοφορικό σύστημα και στο δέρμα. Το όνομά του σημαίνει Ήχος που δεν ακούγεται.

Θέση: Καρδιακό πλέγμα
Στοιχείο: Αέρας
Κύρια έννοια: Αγαπώ
Επιπλέον έννοιες: Ανθρωπισμός, Ισορροπία, Δοτικότητα
Πολύτιμες πέτρες: Σμαράγδι, ροζ χαλαζίας

Χρώμα: Πράσινο. Το χρώμα στη σωστή λειτουργία του τσάκρα είναι καθαρό και φωτεινό ενώ όταν παρουσιάζεται διαφορετικά τότε το άτομο μπορεί να αποφεύγει τα συναισθήματα από φόβο να μην πληγωθεί και παρουσιάζονται προβλήματα με την καρδιά.
Ζώδια και πλανήτες: O Λέων και ο Ήλιος που αντιστοιχούν σε καταστάσεις γενναιοδωρίας και ειλικρινούς δοσίματος.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί μέσα από το 4ο τσάκρα συνήθως κοιμάται 4 ώρες κάθε βράδυ και είναι συνειδητός όσο αφορά στις πράξεις του και στα αποτελέσματά τους. Είναι άνθρωπος ο οποίος έχει αναπτύξει έντονα την Πίστη και βιώνει την Αγάπη χωρίς όρους.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Το τέταρτο τσάκρα συνδέεται με το στοιχείο του αέρα, έτσι εργαζόμαστε με την αναπνοή. Η ακόλουθη είναι μια άσκηση με σκοπό να επεκτείνει την καρδιά σε όλες τις κατευθύνσεις. Καθισμένοι σε μια άνετη στάση διαλογισμού με τη σπονδυλική στήλη κάθετη, κλείνουμε τα μάτια μας  και συντονιζόμαστε με την καρδιά μας. Εάν μπορούμε προσπαθούμε να  αισθανθούμε τον κτύπο της καρδιάς μας. Αρχίζουμε να αναπνέουμε  ήπια και με έναν αργό και σταθερό ρυθμό. Κατόπιν φανταζόμαστε ότι η εισπνοές μας μεγαλώνουν το αριστερό κομμάτι της καρδιάς μας (δεκτική πλευρά) Παίρνουμε  μερικές αναπνοές και μετά φανταζόμαστε την καρδιά μας να επεκτείνεται από τη δεξιά πλευρά (εκφραστική πλευρά).Κατόπιν αναπνέουμε και φανταζόμαστε το κάτω μέρος της καρδιάς μας να μεγαλώνει και να γεμίζει από συμπόνια για τους άλλους. Έπειτα, φανταζόμαστε ότι με τις αναπνοές μας μεγαλώνει το πάνω κομμάτι της καρδιάς μας και την κάνει να μεγαλώνει και να ανθίσει όπως ένα λουλούδι και να φτάνει μέχρι τους ώμους μας και τέλος ωθούμε την καρδιά μας με τις αναπνοές που παίρνουμε προς τα εμπρός, έξω, προς στον κόσμο.

 
5ο Τσάκρα Βισούντα 
Το Βισούντα τσάκρα είναι γνωστό επίσης ως τσάκρα του λαιμού και λειτουργεί ως ο δίαυλος επικοινωνίας του ανθρώπου. Το όνομά του σημαίνει Άσπιλος και επηρεάζει τον αυχένα, το σαγόνι, τους βρογχικούς σωλήνες, την τραχεία, τη φωνή,  το πάνω μέρος των πνευμόνων, τα αυτιά και τον οισοφάγο.

Θέση: Στον λαιμό
Στοιχείο: Αέρας
Κύρια  έννοια: Επικοινωνώ
Επιπλέον έννοιες: Ομιλία, Έκφραση, Επικοινωνία, Διάλογος
Πολύτιμες πέτρες: Ακουαμαρίνα, τουρκουάζ

Χρώμα: Μπλε. Όταν το χώμα που εκπέμπεται από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι άτονο τότε το άτομο αντιμετωπίζει θέματα θυμού και χρησιμοποιεί άσχημες εκφράσεις και λόγια. Οι σκέψεις του δεν είναι θετικές και μπορεί να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του από την κοινωνία.
Ζώδια και πλανήτες: Ο Δίδυμος και ο Ερμής ου επηρεάζουν τις γνώσεις, τη μάθηση και την επικοινωνία.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί μέσα από το 5ο τσάκρα ελέγχει και κινεί όλο του τον Εαυτό. Κοιμάται συνήθως 6 ώρες και στην ουσία αυτό που αναζητά στη ζωή του είναι η αληθινή Γνώση. Είναι άνθρωπος που φιλοσοφεί και μιλάει πολύ.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Το πέμπτο τσάκρα σχετίζεται με τον ήχο και τη δόνηση. Μπορείτε να κάνετε έναν πολύ δυνατό διαλογισμό χρησιμοποιώντας τους ήχους που αποδίδονται σε κάθε τσάκρα  σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, κάτι που λέγεται bija mantra. Επαναλάβετε τους ήχους συνεχώς σε έναν ρυθμό που αισθάνεστε  ευχάριστο, κάνοντάς τον αργό εάν θέλετε να ηρεμήσετε το τσάκρα σας ή γρηγορότερο εάν θέλετε να το ενεργοποιήσετε περισσότερο. Πειραματιστείτε με τον τόνο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τόνο σε όλες τις συλλαβές ή να αλλάξετε τονικότητα ανάλογα με το πώς σας πάει καλύτερα. Οι ιερές συλλαβές που αντιστοιχούν σε κάθε τσάκρα είναι: Lam, Vam, Ram, Yam, Ham, Ksham για τα έξι πρώτα τσάκρα ενώ για το 7ο τσάκρα δεν υπάρχει ήχος πέρα από την απόλυτη σιωπή.

 
6ο  Τσάκρα  Ατζνα 
Το Ατζνα είναι γνωστό επίσης ως το τρίτο μάτι. Το όνομά του σημαίνει Εξουσία και ελέγχει τα ματιά, τα αυτιά, τη μύτη και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θέση: Ανάμεσα από τα μάτια ένα δάκτυλο πάνω από τη μύτη.
Στοιχείο: Στο 6ο τσάκρα συνθέτονται όλα τα στοιχεία
Κύρια έννοια: Βλέπω
Επιπλέον έννοιες: Ενόραση, Δύναμη του Νου, Φώτιση, Μάθηση
Πολύτιμες πέτρες: Λαζούριο, σοδαλίτης

Χρώμα: Γαλάζιο. Όταν το χρώμα που εκπέμπεται δεν είναι καθαρό τότε το τσάκρα όταν υπολειτουργεί μπορεί να φέρει νωθρότητα και πρόβλημα με τα μάτια ενώ όταν υπερλειτουργεί να φέρει φανατισμό και ψυχρή λογική στο άτομο.
Ζώδια και πλανήτες: Ο Ερμής που έχει να κάνει με τη γνώση και τη σκέψη
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Ο άνθρωπος που λειτουργεί μέσα από το 6ο τσάκρα μπορεί και ελέγχει την αναπνοή του και είναι πάντα ήρεμος σε ο, τι και αν κάνει. Μπορεί να θυμηθεί πράγματα που του έχουν συμβεί πολύ παλιά, να κατανοεί το παρόν του αλλά και να σχεδιάζει με ασφάλεια το μέλλον του.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Το έκτο τσάκρα έχει να κάνει με το φώς, τον ανώτερο Νου, τη φαντασία και τη διαίσθηση. Μια απλή άσκηση για να φέρετε το φως στον εσωτερικό σας κόσμο είναι να κάνετε το εξής: Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα παρατηρήστε το, προσέξτε το και στρέψτε όλη σας τη συνειδητότητα στην εμπειρία αυτή. Κατόπιν κλείστε τα μάτια σας και δείτε την ίδια εικόνα μέσα από το εσωτερικό σας μάτι. Συνεχίστε το έως ότου μπορείτε να ανακαλέσετε την εικόνα σταθερά μπροστά σας. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση οποτεδήποτε βλέπετε ένα ιδιαίτερα όμορφο χρώμα, μια αχτίδα φωτός που τρυπώνει από τα παράθυρο στο δωμάτιό σας το πρωί ή ακόμη και με το φως ενός κεριού κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας και να τις ανακαλέσετε με τη θέλησή σας τις επόμενες ημέρες.

 
7ο Τσάκρα Σαχασραρα 
Το έβδομο τσάκρα είναι γνωστό ως ο Λωτός με τα 1000 Πέταλα και το όνομά του σημαίνει Κορώνα.

Θέση: Βρίσκεται  στην κορυφή του κεφαλιού και ελέγχει τον εγκέφαλο.
Στοιχείο: Σκέψη
Κύρια έννοια: Γνωρίζω
Επιπλέον έννοιες: Η ανώτατη συνείδηση του Εγώ
Πολύτιμες πέτρες: Αμέθυστος, χαλαζίας

Χρώμα: Λευκόχρυσο. Το συγκεκριμένο τσάκρα δε μπορεί από τη φύση του να είναι μπλοκαρισμένο. Ή είναι ανοιχτό ή δεν είναι. Οπότε το χρώμα που εκπέμπεται ή θα είναι φανερό στον ενορατικό ή δε θα είναι.
Ζώδια και πλανήτες: Ο Αιγόκερως και ο Κρόνος που σχετίζονται με τη συγκεκριμενοποίηση και τη μετουσίωση της Ύλης από το Πνεύμα.
Χαρακτηριστική συμπεριφορά: Όταν ο άνθρωπος λειτουργεί μέσα από το 7ο τσάκρα τότε έχει ενωθεί με την Ανώτατη Συνείδηση και έχει αποκτήσει την Ανώτερη Γνώση. Ανάλογα με ποιόν τρόπο εργάζεται το άτομο έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Πώς να το ενεργοποιήσετε: 
Δεν υπάρχει καμία καλύτερη άσκηση για το έβδομο τσάκρα από τον διαλογισμό. Υπάρχουν όμως πολλές μορφές διαλογισμού!. Μπορείτε να διαλογιστείτε περπατώντας, να εστιάσετε στην αναπνοή σας, να ψάλετε ένα μάντρα, να συγκεντρωθείτε σε μια νοητική εικόνα ή απλά να αδειάσετε εντελώς το μυαλό σας  και να διαλογιστείτε στο κενό (αυτό βέβαια θέλει πολύ εξάσκηση!). Αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι να συνδεθείτε μέσω της κορυφής του κεφαλιού σας με την αστείρευτη ενέργεια του σύμπαντος και να είστε ένα ανοιχτό σύστημα αντλώντας ενέργεια και κατεβάζοντας την μέσα από τα υπόλοιπα τσάκρα σας στο έδαφος. Είναι σημαντικό να γειώσετε την ενέργεια που θα πάρετε!

πηγή : http://astropedia.gr  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com