Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Τσάκρας κατά τους Αρχαίους Ελληνες

Ανέκαθεν οι Ελληνες σαν έθνος νιώθουμε  υπερήφανοι για τους αρχαίους  σοφους προγόνους μας.Ανήσυχα μυαλά που προσπαθούσαν να αναλύσουν κάθε πτυχή της ζωής.
Ιπποκράτης, Ασκληπιός, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πυθαγόρας και πολλοί  άλλοι  αρχαίοι πρόγονοι μας ,απο οτι φαίνεται γνώριζαν πολλά περισσότερα απο οτι νομίζουμε.


Τα τσάκρας κατα τους αρχαίους Ελληνες:
Αυτό το δοκίμιο προέκυψε  απο μια προσπάθεια να δούμε αν υπάρχει κάποιο σύστημα ενεργιακών κέντρων αντίστοιχο με το σύστημα των τσάκρα της ανατολικής φιλοσοφίας.

Μια τέτοια αντιστοιχία θα ήταν πολύτιμη στο να μπορέσει να ρίξει φώς  στόν Ελληνικό μυστικισμό και να αποκαλύψει τα θεμέλια της Ευρωπαικής-Δυτικής μαγικής παράδοσης

Το Ελληνικό και Ανατολικό σύστημα εξελίχθηκαν μέσα απο  μια κοινή  ινδοευρωπαική κουλτούρα   και πιθανόν κάποιες συνδέσεις να παρέμειναν παρά το πέρασμα χιλιετιών , με δεδομένο οτι ποτέ δεν σταμάτησε η πολιτιστική και πολιτική ανταλαγή μεταξύ των λαών.

Υπάρχει μια ορισμένη ταύτιση των τσάκρας με το φυσικό σώμα που εκ των πραγμάτων οδηγεί  σε αντιστοιχία ακόμα και αν δεν υπήρχε επαφή μεταξύ των λαών. Το αποτέλεσμα είναι οτι υπάρχει μια σημαντική ομοιομορφία ιδεών σε σχέση με το πνεύμα και την σύνδεση του με τον οργανισμό  σε ολόκληρη την Ευρασία.

Πως θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ενα Ελληνικό σύστημα των τσάκρας σε σχέση μέ το γνωστό σε όλους μας σύστημα?

Με την βασική αρχή οτι τα τσακρας,ενεργειακά κέντρα,είναι 7, οτι θα πρεπει να βρίσκονται περίπου στό ίδιο σημείο με το  ανατολικό σύστημα και τέλος να εξυπηρετούν τις ίδιες η παρόμοιες λειτουργίες.

Αξίζει παρόλα αυτά να αναφερθεί οτι το γνωστό σύστημα τσάκρας δεν είναι το μοναδικό και ορισμένα έχουν περισσότερα απο 14 (ιλιάδα 243-5).
συνεπώς δεν πρέπει να περιμένουμε μια απόλυτη αντιστοιχία δεδομένου οτι ορισμένα ενεγειακά κέντρα μπορεί να υπολογίζονται η και οχι ανάλογα με την δύναμη η το είδος  της ενέργειας που επικεντρώνεται σε αυτά.
Εκτός αυτού σε μερικά συστήματα διαφέρει η θέση του κάθε τσάκρα.

Είναι όμως σαφές οτι το Ελληνικό σύστημα αντιστοιχεί στενά με το σύστημα των 7 τσάκρας.
ας δούμε όμως την αντιστοιχία του Ελληνικού συστήματος με το ανατολικό αρχίζοντας απο επάνω προς τα κάτω.
1 Το στέμα της κεφαλής. 
Ο Πλάτωνας είπε οτι οι άνθρωποι  μπορούν να περπατούν στα δύο τους πόδια εξαιτίας την σύνδεσης των ουρανών με την ανθρώπινη ψυχή και το μυαλό .Άνθρωποι με  με ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη σε αυτό το κέντρο αναπαραστούνταν  με ενα πύρινο στεφάνι στο κεφάλι τους. Αυτό το κέντρο αντιστοιχεί στο sahasrara που στην ινδουιστική σημαίνει χιλιοπέταλο.

2  Ο εγκέφαλος που εμπεριέχει την ψυχή. 
Κατα τον Πλάτωνα ο εγκέφαλος είναι το κέντρο του ορθολογισμού και της πνευματικότητας. Τόσο κατα τον  Ομηρο οσο και κατά τον Πλάτωνα,η ψυχή είναι το αθανατο κομμάτι του ανθρώπου. Η φυσική ουσία που αντιστοιχούσε στην ψυχή είναι ο νωτιαίος μυελός και επειδή εχει άμεση σχέση με το μυαλό αναπαριστάται με φίδια τυλιγμένα γύρω απο την σπονδυλική στήλη.Η τριχοδυία θεωρείται ως η εκδήλωση της ψυχής και μάλλον απο αυτή την πεποίθηση μέχρι και σήμερα σε μία βάφτιση κόβουμε λίγα απο τα μαλιά του παιδιού,στίς χειροτονίες κληρικών γίνεται η κουρά,αλλά και ως ένδειξη πένθους οι άντρες δεν ξυρίζουν τα γένια τους. Αυτό το κέντρο αντιστοιχεί στο 6ο κέντρο,αυτό της ενόρασης και βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου και σύμφωνα με τον Σωκράτη ελέγχει και συγκρατεί

3 Ο Ισθμός η οριακός
,σύμφωνα με τον Πλάτωνα.θέτει το όριο μεταξύ της αθάνατης ψυχής και του θνητού της κομματιού. Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των 2 αλλά αποτρέπει την αθάνατη ψυχή να κατέβει στο επίπεδο του θνητού της κομματιού. Αυτό το σημείο ονομάζεται visuddha, που σημαίνει καθαρότητα

4 Η καρδία και οι πνεύμονες  ,
 ο θύμος ,που εμπεριέχουν το μεγαλύτερο μέρος της θνητής ψυχής. Κατά τον Όμηρο π θύμος ήταν η συνείδηση, το όχημα της σκέψης και το συναίσθημα.. αυτό το κέντρο αντιστοιχεί με το Anahata. Αυτό το τσάκρα είναι συσχετισμένο το  πράνα.

5 Η κοιλιά. 
Είναι το σημείο που κατοικεί το κατώτερο τμήμα της θνητής ψυχής και διαφεντεύεται απο τις επιθυμίες, τόσο διατροφικές οσο και σεξουαλικές.Αντιστοιχεί με το Manipura και η εκδήλωση του είναι επιθετική.

6 Η Γονάδων.
 Από το υλικό της ενώθηκε η ψυχή  με το σώμα μέσω του σπέρματος. Αντιστοιχεί με το Svadhisthana.

7  Το Ιερούν Οστό 
που είναι η βάση της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό το σημείο μαζεύονταν η δύναμη της ζωής.Στήν ανατολική φιλοσοφία πιστεύανε οτι αυτό το οστό μπορεί αν αναζωογονήσει ολόκληρο το σώμα. Αντιστοιχεί με το muladhara Τ παραπάνω είναι τα ενεργειακά κάντρα της Ελληνικής φιλοσοφίας και αντιστοιχούν στο σύστημα των 7 τσάκρα του ανατολικού συστήματος.

Οι Ελληνες αναγνωρίζανε επίσης και κάποια περιφερειακά ενεργειακά κέντρα όπως

  • τις παλάμες,
  • τους μηρούς
  • και τα γόνατα.

Αυτό εξηγεί την χρήση του χεριού ιδιαίτερα του δεξιού στο να ασκεί εξουσία.
Επείσης πίστευαν οτι η ψυχή βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα σημεία του σώματος οπου δεν υπήρχε μεγάλη ποσότητα σάρκας ,δηλαδή  :

  • στο κεφάλι ,
  • στήθος, 
  • γόνατα 
  • και χέρια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com