Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ιδιότητες του Τζίνσενγκ στην υγεία μας

Το τζίνσενγκ διακρίνεται σε δύο ποικιλίες: στην ασιατική ποικιλία, που καλλιεργείται στην Κίνα και την Κορέα, και στην αμερικανική, που φύεται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής. Είναι πολυετές φυτό που αναπτύσσεται σε ψυχρά και εύφορα εδάφη. Ο βλαστός του φυτού δεν ξεπερνά σε ύψος τα 60 εκ. Ανθίζει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και ο καρπός του μοιάζει με κόκκινο μούρο. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική είναι η ρίζα του, η οποία είναι φαρδιά, κοντή και ασπριδερή με μικρότερες διακλαδώσεις. Συλλέγεται το φθινόπωρο, μετά την καρποφορία του φυτού, και στη συνέχεια αποξηραίνεται. Λόγω των πολλών ιδιοτήτων που αποδίδονται στις ρίζες του, το τζίνσενγκ είναι γνωστό και ως «ρίζα της ζωής».

Για την ιστορία
Το τζίνσενγκ είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen», που σημαίνει «σαν άνθρωπος», επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Οι Ινδιάνοι απέδιδαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες. Το θεωρούσαν μάλιστα βότανο της αγάπης και το έτριβαν στο σώμα και στα ρούχα τους, προκειμένου να φέρουν πίσω τη χωρισμένη σύζυγό τους.

Οι ιδιότητές του
Η «ρίζα της ζωής» σίγουρα δεν αποτελεί θαυματουργό φάρμακο για όλα τα προβλήματα υγείας, ωστόσο συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά βότανα της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται:

Φυσικό τονωτικό: Βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη σωματική και ψυχική κόπωση. Αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, βελτιώνει την αντοχή και φέρνει τον οργανισμό στη μέγιστη απόδοσή του. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την αντίσταση στις λοιμώξεις και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατονίας σε ηλικιωμένους και σε αρρώστους με χρόνιες ασθένειες, καθώς και της αδυναμίας που σχετίζεται με την ανορεξία, την αϋπνία και το στρες.

Διεγερτικό εγκεφάλου: Θεωρείται ότι ενισχύει την πνευματική απόδοση. Ειδικότερα, τονώνει τις νοητικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.

Αντικαταθλιπτικό: Στην κινεζική και την κορεατική εναλλακτική ιατρική, η ρίζα του τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό. Προάγει την ευεξία και βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει τις συνθήκες έντονου στρες.

Αφροδισιακό: Πιστεύεται ότι ενισχύει σημαντικά την ερωτική διάθεση και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Βοήθημα για τον διαβήτη: Θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας τη διαδικασία απελευθέρωσης ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Καρδιοτονωτικό: Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και ρίχνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, που προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, επειδή ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, στην εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το σύνδρομο των κρύων άκρων.

Προσαρμογόνο: Ανήκει στα φυτά που προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Με απλά λόγια, η δράση του προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. έλλειψη ενέργειας, ψυχική κόπωση κ.ά.).

Αποχρεμπτικό: Τα φύλλα του φυτού δρουν ως αποχρεμπτικό.

Στην αγορά
Μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και σε φαρμακεία αποξηραμένο αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε διάφορες μορφές (σιρόπι, σκόνη, κάψουλες, δισκία, αμπούλες, στιγμιαίο τσάι ή βάμμα). Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τους ενηλίκους είναι έως 2 γρ. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν το καταναλώσουμε, πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό και να ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος.

Πώς να το πάρουμε
Μπορούμε να μασήσουμε μικρά κομματάκια της ρίζας του τζίνσενγκ ή να παρασκευάσουμε αφέψημα ρίχνοντας 1 κουταλάκι σκόνη ρίζας σε 1 φλιτζάνι νερό, το οποίο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄ και μετά σουρώνουμε. Πίνουμε 2 φλιτζάνια ημερησίως για διάστημα 4 εβδομάδων. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε για άλλες 4 εβδομάδες.

Αντενδείξεις
Γενικά το τζίνσενγκ θεωρείται ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες και ύστερα από παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Ακριβώς επειδή η δράση του είναι ιδιαιτέρως τονωτική, συνιστάται να μην το καταναλώνουμε με καφέ ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Προφυλάξεις
Απαγορεύεται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται στα παιδιά, ενώ συστήνεται η αποφυγή της χρήσης του από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη καθώς και όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να κάνουν χρήση του τζίνσενγκ σε ιδιαίτερα περιορισμένες δόσεις και φυσικά κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό τους.

πηγή : www.vita.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com