Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπάρτιον το βουρλοειδές, Σπάρτο

Το σπάρτο (Spartium junceum, Σπάρτιον το βουρλοειδές) είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Κυαμωδών και στην οικογένεια των Χεδρωπών ή Κυαμοειδών (Fabaceae).
Είναι θάμνος με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου και φθάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Έχει μακριούς, λεπτούς, μυτερούς στην άκρη βλαστούς που είναι σχεδόν γυμνοί, χωρίς φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος, αρωματικά και σχηματίζουν βότρυες. Ο καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους.
Τα σπάρτα καλλιεργούνται επίσης ως καλλωπιστικά και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων αλλά και, λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος τους, για την συγκράτηση των διαβρωμένων εδαφών. Οι βλαστοί τους χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών και ψάθινων καπέλων.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΗΤΕΣ:

Δραστικές ουσίες: Αλκαλοειδή την σπαρτεϊνη και απωματικές αμίνες.
Ιδιότητες, χρήσεις: Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό, αγγειοσυσταλτικό και διουρητικό.
Εφαρμογή-παρασκευή: Σε έγχυμα, χρησιμεύει άλλοτε ως θεραπευτικό φυτό για τους καρδιακούς πόνους και άλλοτε ως καθαρτικό και εμετικό (ανθικοί ποδίσκοι σε μισό λίτρο νερό, 3 κουταλιές τη ημέρα). Σε έμβρεγμα, 20 γραμ. ξερά άνθη σε 500 γραμ. νερό χρησιμεύει ως καθαρτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, για τη λευκωματουρία και το σακχαρώδη διαβήτη όπου  η περιεκτικότητα του σακχάρου του αίματος πέφτει αμέσως.

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΣΑΜΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Το Σπάρτο θεωρείται κύριο φαρμακευτικό φυτό και σε σχετική πανεπιστημιακή έρευνα βρέθηκε να περιέχει 59 φαρμακευτικές ουσίες με κυριότερες:

14.27%    n-Hexadecanoic acid C16H32O2  δεκαεξανοϊκό οξύ ή παλμιτικό οξύ
13.07%    9, 12, 15-Octadecatrien-1-ol    οκταδεκατριενόλη
6.59%      Tetradecanoic acid   CH3(CH2)12COOH    Μυριστικό οξύ
3.68%      Octadecanoic acid   C18H36O2   στεατικό οξύ
3.67%      γ-Sitosterol    C31H52O2   γάμμα Σιτοστερόλη

Islamic Azad University

Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια  μαζεύονται την άνοιξη και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρδιοτονωτικά, καθαρτικό, διουρητικά, εμετικά και καθαρτικά. Τις ίδιες ιδιότητες έχουν και οι σπόροι.

Grieve. A Modern Herbal, Chiej. R. Encyclopaedia of Medicinal Plants, Polunin. O. and Huxley. A. Flowers of the Mediterranean

Άλλες χρήσεις: Οι ίνες και τα κοτσάνια είναι ένα υποκατάστατα της κάνναβης . Επίσης χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν νήματα, σχοινιά και χονδρά υφάσματα . Ακόμη χρησιμοποιείται για το παραγέμισμα των μαξιλαριών και για την κατασκευή χαρτιού . Τα σκληρά στελέχη  χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική.

Τα κλαδιά του  συχνά γίνονται σε σκούπες. Από τα λουλούδια του παράγεται έντονη κίτρινη βαφή και αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία .  1200gr των λουλουδιών αποδίδει 300 – 350gr αρωματικού ελαίου.

Usher. G. A Dictionary of Plants Used by Man,   Polunin. O. and Huxley. A. Flowers of the Mediterranean,     Natural Food Institute, Wonder Crops. 1987,     Buchanan. R. A Weavers Garden,     Uphof. J. C. Th. Dictionary of Economic Plants

πηγή : kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com


Σπάρτο το βουρλοειδές – Spartium Junceum

Βιότοπος – Συλλογή:

Είναι ορθόκλαδος μεγάλος θάμνος με βλαστό επιμήκη, μυτερό στην άκρη, κυλινδρικό πράσινο και με ύψος έως 3 μέτρα.

Έχει μικρά αραιά φύλλα απλά λογχοειδή, τριχωτά στην κάτω επιφάνεια.

Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, κίτρινα μεγάλα σε αραιούς βότρεις, αρωματικά, ανθίζουν από το Απρίλιο – Ιούνιο. Ο καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους, που μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα στο έδαφος για περισσότερο από 80 χρόνια.

Είναι από τα πιο κοινά θαμνώδη είδη στην Ελλάδα τα συναντάμε σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων αλλά και, λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος τους, για την συγκράτηση των διαβρωμένων εδαφών.

Συλλέγονται τα μπουμπούκια και τα άνθη τις πρωινές ώρες.



Συστατικά:

Περιέχει αιθέριο έλαιο, αλκαλοειδή την σπαρτεϊνη και απωματικές αμίνες.

Θεραπευτικές ιδιότητες – Συνίσταται:

Τα μπουμπούκια και τα άνθη έχουν καρδιοτονωτικές ιδιότητες, είναι αποτελεσματικό και ισχυρό διουρητικό, καθαρτικό, εμετικό, δρα κατά της υδρωπικίας, χολολιθιάσεως και είναι ευεργετικό για το συκώτι.

Επίσης:

Οι βλαστοί τους χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών και ψάθινων καπέλων. Τα κλαδιά του μπορούν να γίνουν σκούπες, ενώ από τα λουλούδια του παράγεται μια έντονη κίτρινη βαφή.

Αντενδείξεις:

Τα σπέρματα είναι δηλητηριώδη, δεν πρέπει να λαμβάνεται από υπερτασικά άτομα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μεγάλη κατανάλωση βλαστών από τα ζώα προκαλεί δηλητηριάσεις.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΕΜΑΝΙΑ - Rehmannia Glutinosa

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με κολλώδη φύλλα και πορφυρά άνθη. Περιέχει σάκχαρα, φυτοστερόλες και ρεμανίνη. Σημαντικό βότανο για την προστασία του συκωτιού από τις τοξίνες και την ηπατίτιδα. Χρησιμοποιείται με δύο τρόπους, ωμή για χρόνιες παθήσεις στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα και μαγειρεμένη με κρασί για παθήσεις εμμηνόρροιας και ανώμαλου κύκλου. Επίσης θεωρείται πολύτιμο γιατρικό για το γήρας, συντελώντας στην διαδικασία της μακροζωίας. Πηγή: botanakaiygeia.blogspot.com

Τι είναι τελικά αυτό το Σύστημα παρακολούθησης GPS ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της Playertek ?

Βλέπουμε αρκετές φορές Ποδοσφαιριστές να φορούν ένα είδος σουτιέν (κατά την σωστή ορολογία είναι vest = γιλέκο ) , δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα . Πάμε να το γνωρίσουμε μέσα από   την Ομάδα του Α.Ο Σκιάθου μία από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που διαθέτουν το σύστημα και το παρουσιάζουμε αποκλειστικά . Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προπονητή καθώς βλέπει το εύρος κινήσεων και αποδόσεων των ποδοσφαιριστών ( θα γίνει ανάλυση παρακάτω) , το ιατρικό επιτελείο μιας ομάδας τοποθετώντας σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ρυθμιστούν με βάση τα βιομετρικά στοιχεία των παικτών τα προφίλ τους και οι αποδόσεις τους , της διοίκησης ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του roster της και τέλος των ποδοσφαιριστών για ατομική βελτίωση   που θα έχει ως στόχο την   βελτίωση της ομάδας. Στοιχεία Ποδοσφαιριστή  Καταρχήν το σύστημα παρακολούθησης gps της εταιρίας playertket , πλέον θα το ονομάζουμε Σύστημα Παρακολούθησης Ποδοσφαιρικών Ικανοτήτων , καθώς μετράει

ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ - Lycopodium Clavatum

Αειθαλές έρπον βρύο που φθάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά, με πράσινα επιμήκη φύλλα στα κλωνάρια και στάχυα με κίτρινα σπόρια. Περιέχει αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και τριτερπένια. Διουρητικό, ηρεμιστικό για προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά και αντισπασμωδικό για πεπτικά όπως δυσπεψία και γαστρίτιδα. Εξωτερικά σε δερματικά προβλήματα, ανακουφίζει τους ερεθισμούς και τα εκζέματα. Τοξικό φυτό. Πηγή: http://botanakaiygeia.blogspot.com